Ficus Elastica Tineke versus Ruby: verschillen en overeenkomsten

Het geslacht Ficus is misschien het meest bekend vanwege de vijgenbomen, maar de natuurlijke diversiteit van deze plantengroep van 850 soorten kan behoorlijk verrassend zijn.

Naast bomen zijn er ook struiken, wijnstokken en epifyten.

Pin

Veel van deze planten zijn populair geworden in huizen en tuinen, en er zijn veel cultivars.

Of je nu nieuw bent in het kweken van ficusplanten of een veteraan, met name twee cultivars zijn de moeite waard om in te investeren: Ficus elastica ‘Ruby’ en Ficus elastica ‘Tineke’.

Ficus Elastica ‘Tineke’ vs ‘Ruby’ (Verschillen en overeenkomsten)

Deze twee cultivars hebben veel gemeen en enkele belangrijke verschillen.

Als gevolg hiervan zul je misschien merken dat je de een boven de ander verkiest of besluit om beide aan je collectie toe te voegen.

Verschillen tussen ‘Ruby’ en ‘Tineke’

De verschillen tussen deze twee cultivars kunnen behoorlijk opvallend zijn, waardoor ze allebei de moeite waard zijn om in hun eigen recht te bezitten.

Beschikbaarheid

‘Tineke’ bestaat al een tijdje en is redelijk makkelijk te bemachtigen.

Dit komt ook overeen met een over het algemeen lager prijskaartje.

Daar staat tegenover dat ‘Ruby’ nog relatief nieuw is, waardoor het moeilijker te bemachtigen is en relatief duur in vergelijking met ‘Tineke’.

Na verloop van tijd zou dit verschil moeten compenseren, maar het is essentieel om te weten dat je op dit moment misschien wat meer moeite moet doen om een ​​’Ruby’ te bemachtigen.

schedes

Deze cultivars hebben beschermende omhulsels die nieuwe groei bedekken en de neiging hebben om vanaf de hoofdstam of secundaire takken te groeien.

De omhulsels krijgen echter een ander uiterlijk tussen de twee planten.

De omhulsels van ‘Ruby’ hebben de neiging om een ​​diepe, levendige roze of rode tint te hebben.

‘Tineke’ heeft meer gedempte omhulsels, die groen zijn met een lichtroze tint.

Wanneer je een van deze planten bij een online verkoper koopt, is het belangrijk om op de kleur van de schede te letten, omdat dit bij jongere planten vaak de belangrijkste aanduiding is.

Gezien de prijsverschillen is het vinden van een ‘Ruby’ die verkeerd is bestempeld als ‘Tineke’ geweldig, maar het tegenovergestelde kost je veel te veel.

variatie

Dit is het meest duidelijke en opvallende verschil tussen deze twee planten.

Beide planten zullen een roze tint vertonen aan nieuwe bladeren.

Naarmate de bladeren rijpen, beginnen ze er echter heel anders uit te zien.

‘Ruby’ heeft bonte groene en crème bladeren die een diep roze tot rode tint behouden.

Ondertussen verliest ‘Tineke’ zijn roze tinten, behalve zijn aderen.

In plaats daarvan rijpen de bladeren tot een bonte mix van donkergroen, lichtgroen en crème.

Overeenkomsten tussen ‘Tineke’ en ‘Ruby’

Ondanks hun verschillende uiterlijk hebben deze twee cultivars veel gemeen.

Dit is eigenlijk een aanzienlijk voordeel, vooral als je er niet in slaagt om de kleur van de huls te vangen wanneer je er een koopt.

Zorgbehoeften

De zorgvereisten voor beide planten zijn vrijwel identiek.

Een veel voorkomende zorgfout is het idee dat deze planten van weinig licht houden.

In werkelijkheid betekent de schakering dat hun bladeren niet zo efficiënt fotosynthetiseren, omdat de crèmegebieden geen actieve chlorofylcellen hebben.

Bovendien zullen planten die in maaiverlichting worden gehouden hun schakeringen verliezen als de plant chlorofylcellen begint te activeren om het gebrek aan licht te compenseren.

Welke van deze cultivars je ook kiest, zorg ervoor dat ze helder, indirect zonlicht hebben, zodat je het meeste uit hun prachtige blad kunt halen.

Bloeiend

Beide cultivars delen een zwakte die in veel kamerplanten voorkomt. Ze zullen namelijk zelden of nooit binnenshuis bloeien.

Als ze buiten in een ideale omgeving worden gekweekt, kunnen deze planten na ongeveer 10 jaar nogal onopvallende bloemen produceren.

De bloemen groeien in kleine groene vruchten en worden bevrucht door vijgenwespen, dus zelfs als je plant erin slaagt te bloeien, zul je het waarschijnlijk niet eens merken!

groei gewoonte

Ondanks de normaal snelle groei in regenwouden, zijn deze planten over het algemeen relatief langzame groeiers.

Ze hebben de neiging om enkelstammig te zijn, dus je moet ze snoeien om vertakking te stimuleren.

Onder gemiddelde omstandigheden zullen deze cultivars in ongeveer 15 jaar een volledige binnenhoogte bereiken van ongeveer 9′ voet lang en 2′ tot 3′ voet breed.

Het komt echter vaker voor dat ‘Ruby’ 2′ tot 4′ voet lang wordt en ‘Tineke’ 4′ tot 6′ voet lang wordt wanneer ze binnen wordt gekweekt, simpelweg omdat de meeste telers geen nauwkeurige klimaatregeling gebruiken om een ​​voller groei.

Dit staat in schril contrast met natuurlijke omstandigheden, waar naar schatting deze cultivars (gebaseerd op de ouderplant) in slechts 13 jaar een piekhoogte van 30 voet zouden kunnen bereiken.

Bladvorm en textuur

De bladeren van beide soorten zijn bijna identiek, met een ovale vorm die naar een punt toeloopt.

Elk dik blad kan tot 30 cm lang worden en heeft een wasachtige coating.

De bladeren produceren natuurlijke latex, waarvan wordt aangenomen dat het dient als een natuurlijk verband wanneer de bladeren beschadigd zijn.

Deze latex kan bij gevoelige personen irritatie of allergische reacties veroorzaken.

afstamming

Beide planten hebben een gemeenschappelijke ouder – Ficus elasticabeter bekend als de Indiase rubberboom.

Vreemd genoeg wordt de latex van deze plant niet meer gebruikt om rubber te maken, met die eer gaat naar de Pará-rubberboom (Hevea brasiliensis).

Dus wat is beter?

Omdat ‘Tineke’ en ‘Ruby’ zo nauw verwant zijn, zijn de enige factoren die van invloed zijn op welke je zou moeten krijgen (als je er maar één kunt kopen), het prijskaartje en de esthetische voorkeuren.

‘Tineke’ is goedkoper en makkelijker te vinden en heeft mooie roze tinten op de jongere bladeren.

Deze roze tinten zullen echter verdwijnen naarmate de bladeren rijpen, wat resulteert in een driekleurige schakering die nog steeds heel mooi is.

Aan de andere kant van de medaille moet je voorzichtig zijn bij het kopen van een ‘Ruby’ van online verkopers, omdat ze de twee planten vaak door elkaar halen als ze jong zijn.

Gelukkig kun je ‘Ruby’ herkennen aan zijn rodere omhulsels, zodat je niet per ongeluk een jonge ‘Tineke’ mee naar huis neemt.

Deze cultivar is moeilijker te vinden en duurder, maar is de moeite waard als je een plant wilt die de roze tot rode tinten in het blad behoudt.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Haarlemgroener.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart